Byanita.com
Te hogy tartod észben a programjaidat?

Te hogy tartod észben a programjaidat?

A harmincas éveim elején meg voltam győződve arról, hogy én mindent képes vagyok észben tartani.
Te is ezt gondolod magadról? 

Aztán rá kellett döbbennem arra, hogy ez azért nem sikerül maradéktalanul, s ezt belátva elkezdtem mindenféle eszközöket kipróbálni és érdeklődni, hogy mi az, mi másoknak is bevált.

Három típusú ember különböztethető meg e témában:

1. Aki nem használ semmit, mert bízik magában.
Bízik abban, hogy jó a memóriája, semmit nem felejt el. Képes arra, hogy a tennivalóit és a hozzá kapcsolódó cselkvéseket rendszerben lássa és maradéktalanul feldolgozza. 

2. Aki kütyűimádó, s kihasználja ezeket az elektronikus lehetőségeket.
Ma már rengeteg személyre szabott app áll rendelkezésünkre, hogy a számunkra legkényelmesebb megoldásokat választva hatékonyan lehessen jegyzetelni. A másik jelentős érv e csoport mellett, hogy jelenleg szinte elképzelhetetlen, hogy ne legyen nálunk valamilyen kütyű.

Én is próbáltam és hatékonynak találtam ezt a megoldást. A probléma ott kezdődött, amikor a szemem romlott és emiatt már nem tudtam elég hatékonyan és magabiztosan használni: elírtam, rossz dátumra jegyeztem fel, stb. Életkorfüggő kontra látás állapota, hogy valaki értese a problémát... Itt visszatértem a hagyományos, klasszikus megoldásokhoz:

3. Aki tűzön-vízen át ragaszkodik egy papír alapú határidőnaplóhoz, s évről évre határidőnaplót választ, s teleírja azt.
Én ma már ebbe a táborba tartozom. Külön nyilvántartási technikám van, hogy az adott időszakot egy szempillantásra át tudjam látni.

Kép felirata
Te melyik csoportba tartoztol? 
Kivel milyen vicces vagy extrém dolog történt, mert nem írt fel vagy rosszul írt fel egy időpontot? Elmeséled?

... vagy már megtaláltad a tuti megoldást, az egyensúlyt :-)

Nem a késéssel van gond, a rohanó világban akármi történhet, balesettől kezdve addig, hogy tíz perccel a munkaidő vége előtt a főnök a kezembe nyom egy papírt, amit sürgősen el kell intézni, de ott van egy telefon, egy szimpla sms... Ez előfordulhat egyszer-kétszer, de ha a nő rendszeresen késik, ez azt jelenti, hogy szarik a partner fejére, mert ő ezt is megteheti!

Csernus Imre


Kapcsolódó blogcikkek:
Az idő markában ( Időtervezési tippek 9 pontban)
Fókuszban  a hatékonyság
A megszokás és az új szokás