Byanita.com
Fókuszban a hatékonyság

Fókuszban a hatékonyság

 

Belső fókusz


Nyilván nem csak én jártam már úgy, hogy estére hulla vagyok:
lótottam-futottam álló nap, de semmi nem haladt előre.

Persze rá lehet fogni a körülményekre, a környezetünkre, avagy az időjárási frontokra, hogy az adott miért nincs a napnak valamiféle produktuma, de az az igazság, hogy ha ez mind csak kifogás. Főleg akkor, ha nem csak egy-egy nap ilyen, hanem ha ez rendszeresen előfordul velünk.


Miért is érdemes ezzel foglalkozni?

Ha nem akarsz azok közé tartozni, akik rengeteget dolgoznak, majd belehalnak, de mégsem jutnak előre, akkor szükséged van arra, hogy átszervezd az életed.
Kép felirata


Jobb lenne azok közé tartozni, akik rendszerezetten és okosan dolgoznak, sokkal kevesebb időt töltenek munkával, mégis eredményesek.

Mi a titka?
Több tényező is befolyásolja, de a legfőbb a jó időbeosztás, ami növeli a produktivitást. Az időszervezésről egy korábbi blogcikkben 9 jól bevált tippet is olvashatsz. Nézzük meg az időbeosztási trükköket:


Az egészből a kicsi felé
Legyen nagy terved, amit kis lépésekre osztasz a céljaid megvalósítása érdekében. Mindenre (is) legyen terved: az életedre, a magánéletre és a munkára is egyaránt.

A többség a magánéletet ki szokta felejteni a tervezésből. Értem, hogy a magánélet nem minden része tervezhető, de nagyon sok része van, ami igenis befolyásolható (pl. valaminek a megtanulása, sporttevékenységek, hobbi)

A magánélet és a pénzügyi tervezés nem egyenértékű. Szóval nem igaz az a tétel, hogy ha sok pénzem lesz, akkor ez meg az… Nem szabad keverni a kettőt. A pénzügyeket tervezd külön.

Érdemes a témától függően 3-12 hónapos tervben gondolkozni: éves – negyedéves –havi tervekkel. Ezek adják majd a fő vonalakat. A témától függően ez lehet még heti vagy napi terv. (pl. naponta 10 új szót tanulok meg). Olyan célt tűzz ki magad elé, amit meg is lehet valósítani.

Legyenek listák a céljaidhoz rendelt teendőidről: Érdemes ezt elkülönítetten, de mégis a hétköznapi teendőkkel együtt kezelni, hiszen ezeket együtt kell tudni működtetni. Legyen a prioritási sorrended. Ez maximálisan segít a szervezésben.

Ami sürgős, az nem biztos, hogy fontos is.Érdemes ennek mentén differenciálni, és a „sürgős” munkának így időt keresni.

Egy-egy feladathoz érdemes időt rendelni. Pl. egy blog megírásához kb. 30-60 percre van szükségem, ezért 60 percet számolok rá.

A jelenben lenni – azt csináld, amit csinálsz. A multitasking egy bravúros mutatvány, de csak akkor alkalmazzuk, ha nincs más opció. A hatékonyságot növelni akkor lehet, ha egyszerre csak egy témában mélyedünk el.

Pszt! A nagyok is így csinálják: helyesen és szigorúan beosztott idő!

Kép felirata
Kép felirata
Kép felirata

A fentiekből kiindulva: ha dolgozol, dolgozz, ha otthon vagy légy „otthon”. Ez két külön időintervallum. Ha elkezd keveredni, nagyon nehéz lesz kibogozni, mitöbb: a környezeted hozzászokik ehhez (vagy nem és akkor csodálkozol, ha jön a válókereset).

És a legutolsó tanács: ne halogass! De erről majd egy másik bejegyzésben :-)

Kapcsolódó blogcikkek:
Te hogy tartod észben a programjaidat?
Az idő markában ( Időtervezési tippek 9 pontban)
A megszokás és az új szokás

Összeszedettséget segítő eszközök:
Határidőnapló, napló