Byanita.com
Szívküldi

Szívküldi

Az igazi szerelem felemel és mindig többre sarkall. Lángra lobbantja szívünket és békét teremt az elménkben. 
(Szerelmünk lapjai)

A Valentin-nap egyik legnépszerűbb ünnepünk, melyet február 14-én tartanak világszerte. Az ünnep célja, hogy követői megmutassák szerelmüket, tiszteletüket és hálájukata számukra fontos embereknek. Ennek megfelelően ajándékokat, kedves üzeneteket és jókívánságokat küldenek egymásnak a szerelmesek, barátok és családtagok. A Valentin-nap a szívek szimbóluma, a szerelem jelképe. Az ünnep alapja a római kultúrában gyökerezik, de mára a világ számos országában ünnepelt tradícióvá vált.

A Valentin-nap eredete többféle magyarázatra vezethető vissza. Az egyik legrégebbi elmélet szerint a római Lupercalia átvételéből származik, amellyel a termékenység és a szerelem misztériuma előtt tisztelegtek. Lupercal volt ugyanis a barlang neve, amelyben az ikerpárt, Romulust és Remust szoptató anyafarkas rejtőzött el a kíváncsi tekintetek elől.

Egy másik elmélet szerint az ünnep Szent Valentinról, Róma korabeli püspökéről kapta nevét, aki két szerelmes ifjút mentett meg, mikor a köztársaság vezetője tiltotta katonái számára a házasságot. A püspököt később keresztény hite miatt kivégezték, ám előtte még visszaadta börtönőre leányának szeme világát, búcsúlevelében a következő aláírással: „A te Valentinod.” A Valentin-nap tehát a szerelem, a hűség és a barátság ünnepe.

Szeretni annyi, mint vállalni a legnagyobb kockázatot. Jövőnket és boldogságunkat adni valaki kezébe. Engedni, hogy kétkedés nélkül bízzunk valakiben. Elfogadni sebezhetőségünket.

Helen Thomson

A XIV. század kezdetén jegyezték fel az első Valentin-napi ünnepséget II. Richard angol király udvarában, mely az angolszász országokban hagyománnyá vált, s a II. világháborúban az amerikai katonák révén ismerték meg világszerte. Magyarországon már az 1800-as években is megemlékeztek róla, igazinépszerűsége azonban 1990-ben indult, mikor a virágkötő egyesületek a virágkultúra és a tavaszvárás népszerűsítésére reklámkampányba kezdtek, melyet rövidesen az édességgyártó cégek is követtek. A jeles nap közeledtével virágba borulnak a boltok, a fehérneműosztályok kiállítótereit mindenütt beborítják a rózsaszín-piros szívecskék. Sokan tiltakoznak a Valentin-nap ellen, nyomasztó számukra érzéseik üzleti célú kiárusítása. Fölöslegesnek tartják egyetlen napon megemlékezni arról, ami a hétköznapokban is nyilvánvaló.

A Valentin-nap arról szól, hogy különlegesnek érezzük magunkat. Szerintem minden lány megérdemli, hogy néha különlegesnek érezze magát.

Kody Keplinger

A Valentin-nap azonban nem csupán ajándékozásról, üzenetküldésről szól. Az ünnep lehetőséget ad az embereknek, hogy kifejezhessék szeretetüket, megbecsülésüket egymás iránt és remek alkalom a kedvességre és a romantikára, ami a kapcsolatok elmélyülését szolgálhatja. A mindennapok rohanó életvitele mellett nem jut idő a minőségi együttlétekre, amikor a külvilág kizárásával időt, törődést, egymásra figyelést adhatunk egymásnak.... mert ez a szerelem, a szeretet legnagyobb ajándéka.

Két pici csokikocka. Kicsomagolod őket, és egy kis tálkába teszed. És mivel meleg van, egymás mellett olvadni kezdenek. Olvadnak, olvadnak, míg teljesen felolvadnak. És ekkor már nem lesz két külön csokikocka. Már nem lesz te és én. Már csak MI leszünk. Együtt. Összeolvadva. Eggyé.

Csitáry-Hock Tamás