Byanita.com
Advent: a várakozás ünnepe

Advent: a várakozás ünnepe

Van-e érzés, mely forróbban és sejtelmesebben megdobogtatja az emberi szívet, mint az ünnep és a várakozás izgalma?                             Márai Sándor

Bevallom, szeretem a lakásomat díszítgetni. Jóleső érzés, hogy egy-egy évszak, esemény vagy egyéb jeles nap alkalmat szolgáltat arra, hogy a helyiségeket és egy kicsit a szívünket is ünnepi köntösbe öltöztessük.

Már elővettük a komód alsó fiókjából az adventi koszorút. Még a kevésbé vagy egyáltalán nem vallásosak is meggyújtják ilyenkor az első gyertyát.

De mi előtt is tisztelgünk ezzel a hagyománnyal?

Advent a keresztény kultúrában a karácsonyt megelőző, Szent András napjához legközelebb eső negyedik vasárnappal kezdődik, és egészen jan. 6-ig, vízkeresztig tart.

A latin kifejezés eredete az Úr eljövetelére utal, a karácsony előtti várakozásra, mely a Jézus születését ünneplő éjféli misével ér véget. Régen egyes vidékeken kisböjtnek nevezték ezt az időszakot, szokás volt ugyanis karácsony előtt 40 napos böjtöt tartani. Ebből az okból ebben a néhány hétben tilos volt zajos mulatságot, lakodalmat rendezni.

Bár manapság már nem tartjuk magunkat a szigorú vallási előírásokhoz, mégis hasznunkra válik, ha kicsit visszafogjuk magunkat a rohanó hétköznapokban, és szűk családi körben, önvizsgálatot tartva vagy olvasmányainkba mélyülve, szeretetteljes légkörben készülünk az ünnepekre.

 Nem is az a lényeg, hogy hol vagyok, hanem hogy a békességet megtaláljam. A magunk békéjét kell megtalálnunk, a helyünket a világban, hogy megértsük, hol tartunk, s jó úton járunk-e.

                                                                                      Rúzsa Magdolna

A téli ünnepkör bővelkedik jeles napokban: Miklós(dec. 6., Télapó), Luca(dec. 13.), szenteste, karácsony, karácsony másnapja, aprószentek, szilveszter, újév és vízkereszt ünnepéről emlékezünk meg ebben az időszakban. A régi korokban a mezőgazdasági munkák befejeztével csendesen telt a téli időszak, így nagyobb gondot fordíthattak az ünnepek megtartására. A jeles napokhoz számos hagyomány fűződött, de néhány szokás kivételével már nem gyakoroljuk ezeket.

Az adventi koszorú történetea XIX. századra vezethető vissza, amikor is egy németalföldi lelkész egy örökzöldekkel díszített kerékre 24 gyertyát helyezett, minden napra meggyújtva egyet.Az örökzöld ágak a bibliai édenkertet szimbolizálják, míg a karácsonyfa piros gömbjei az almát, mellyel Éva bűnre csábította Ádámot. A világító gyertyák számának növekedésével a fény növekedését jelezték, amely elűzi a sötétséget,s mely Jézusban ölt testet karácsonykor. A gyertyákhagyományos színe a lila, mely a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget jelképezi, míga 4. gyertyáé a rózsaszín, mely az Úr eljövetelének közelségét jelzi. Manapság a gyertyák kiválasztásában inkább a lakás színvilágával harmonizáló összhatásra törekszünk, de gyakori az arany, mely a ragyogó fényt, vagy a fehér szín is, mely a tisztaságot, ártatlanságot jelképezi.

 Az adventi kalendárium szintén a XIX. század végéhez köthető, amikor egy német édesanya türelmetlen kisfiának játékos formában 24 kis papírlapot készített, mindegyikre egy-egy csokoládédarabkát tűzve, hogy megkönnyítse a várakozást, mikor kézbe kaphatja az ajándékokat.A fiúcska felnőve üzleti vállalkozásba kezdett, és árusítani kezdte az édességgel megtöltött kalendáriumokat, a gyermekek nem kis örömére.

Adventi kalendáriumot magunk is készíthetünk apró dobozokból vagy zsákocskákból, amelyeket bevonhatunk díszes csomagolópapírral. Kreatív megoldás 24 apró zokniba tenni a meglepetést, amelybe édesség helyett apróbb tárgyakat, játékokat is rejthetünk. Akár ebbe is elhelyezhetjük a Mikulás ajándékát (dec. 6.), vagy egy játékos térképet, ami elvezet minket a „kincs” rejtekhelyére.

Ha követni szeretnénk a népszokásokat, emlékezzünk meg december 4-én Szent Borbála napjáról. Ezen a napon nem szabad varrni vagy fonni, amit modern háziasszonyként könnyedén betarthatunk. Vágjunk inkább egy ágat egy gyümölcsfáról, és ha nem is jósolná meg jövendőbelink nevét karácsonyra, mégis gyönyörködhetünk az ünnepi asztalon a színes virágok pompájában. Ha nem akarunk várni Luca napjáig (dec. 13.), ezen a napon is elültethetjük a búzát, ami kihajt karácsony estére.

Cikkünk folytatódik Kiskarácsony, Nagykarácsony címmel