Az év legütősebb napja

Az év legütősebb napja

Az utóbbi években újabb „ünnepnappal” bővült a naptár: Black Friday, melyet családok százai rebegnek el szent áhítattal.

 A Black Friday, a fekete péntek mutatja meg a fehér karácsony igazi arcát: amikor elkezdik csúcsra járatni a bolygófogyasztást, mint ünnepet.                                                         (Kardos Gábor)

A kifejezés 1966-ban született, de igazán 2009-től terjedt el az Államokban, majd szép lassan világszerte. Magyarországon 2014 óta csalogatják a kereskedelmi láncok vásárlóikat kisebb-nagyobb kedvezményekkel.

Nevének eredetére számos anekdota született.

Az Amerikai Egyesült Államok hagyományai szerint a hálaadást követő péntek jelzi a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetét. Mivel a hálaadás napja november negyedik csütörtökén tartandó, a fekete péntek rendszerint nov. 23-29. közé esik. 1965-ben a vásárlók akkora tömegben rohamozták meg a boltokat Philadelphiában, hogy komoly közlekedési káosz alakult ki, melyet a kirendelt rendőrök is csak nagy nehezen tudtak megfékezni. Következő évtől fekete pénteknek keresztelte át a Philadelphiai Rendőrség a hálaadást követő pénteket, s habár a vásárlás okozta káosz továbbra sem csillapult, a kifejezést övező negatív felhang szép lassan átalakult pozitív jelentéssé.

Egy másik vélekedés szerint a Black Friday egy könyvelési szokásról kapta a nevét: a kereskedők a veszteséget piros színnel tüntetik fel a könyvelésben, míg a fekete a nyereséget jelzi. A karácsonyi bevásárlási láz első napján fordul át a szaldó: ettől a naptól fogva csupa nyereséget könyvelhetnek el az üzletekben.

Bármelyik magyarázatot is fogadjuk el, abban megegyezhetünk, hogy a fekete péntek számos család naptárában szerepel jelentős eseményént.

Bár ez a nap nem szünnap, mégis sokan szabadságot vesznek ki, hogy legyen idejük végiglátogatni a kereskedelmi egységeket, amelyek ilyenkor a szokásosnál korábban nyitnak, hogy képesek legyenek a megnövekedett érdeklődést kiszolgálni. A médiában hetek óta hirdetésekkel bombáznak bennünket, s bár a hivatalos Black Friday napja idén nov. 25-ére esik, sok üzlet már egy héttel korábban megkezdte akcióit, vagy egyetlen nap helyett egész héten kedvezményekkel várja vásárlóit (Black week). Aki pedig nem jutott el a 3 nap alatt az üzletekbe, ne keseredjen el, mert várja őket a Cyber Monday, ami nem más, mint a fekete péntek meghosszabbítása.

A philadelphiai rendőrökhöz hasonlóan sokan nem kedvelik ezt az „ünnepet”: hatalmas a tömeg, a vásárlók megrohanják a boltokat, nagy a kapkodás, idegeskedés, néha komoly atrocitásba is fordulhat a tülekedés. Előfordulhat, hogy az orrunk előtt veszik meg a kiszemelt portékát, és az üzletek nem töltik fel a készleteket. Sokan ezért nyitás előtt egy órával is már sorban állnak a bejáratnál, hogy biztosítsák a karácsonyi ajándék beszerzését.

Mindezt elkerülendő számos üzlet már online is várja megrendelőit, több időt biztosítva a kínálat áttanulmányozására, azonban a megnövekedett forgalom miatt könnyen előfordulhat, hogy a szállítási idő olyannyira kitolódik, hogy az áhított árucikket csak az ünnepek után kapjuk kézhez. A hatalmas kedvezmények csábítanak a túlköltekezésre is, nem tudunk ellenállni a széles választéknak, és olyan árucikkeket is megvásárlunk, amelyekre valójában nincs szükségünk, vagy épp hitelfelvétel révén juthatunk csak hozzá.

A Black Friday követői ezzel szemben hónapok óta készülnek a „jeles napra”, a rutinosabb vásárlók előre megírt listákkal érkeznek. Tagadhatatlan előnye a napnak, hogy segítségével olcsóbban megúszhatjuk a karácsonyt, és egy nap alatt letudhatjuk az összes ajándék beszerzését.

Bármelyik táborhoz is tartozunk, a Black Fridayt lehet kedvelni vagy sem, mindenképpen elmondhatjuk, hogy ez a nap is jelentős eseménnyé vált életünkben.

Én magam nem szeretem a Black Fridayt: valószínűleg azért, mert komfortzónán kívüli, hogy a tömegben tülekedjek, ne adj'Isten az utolsó darabon okoskodjak bárkivel. Az online vásárlást viszont én sem vetem meg.

Ha szemfüles vagy, akkor az idén (2022) a FEKETEPÉNTEK kuponkóddal megspórolhatsz a vásárlásodból 3.000,-Forintot és a szállítási költséget. Válassz bármit: töltsd meg a kosarad min. 25.000,-Ft értékű áruval és vidd el a kedvezményt :-)

Ajánlom szíves figyelmedbe az amúgy is kedvezményes csomagokat a határidőnaplónál, a  bögrés ajánlatból, amikor 2 bögrét már alapvetően jó kedvezménnyel rendelhetsz, olcsóbb, de cuki ajándék lehet az irkafűzött füzet is.

Jó vásárlást!

Alternatív szöveg
Alternatív szöveg