Byanita.com
Bagoly vagy pacsirta?

Bagoly vagy pacsirta?

A bagolynak semmi keresnivalója a pacsirta fészkében.

Viktor Hugo

Folytatva a korábbi gondolatmenetünket az iskolával és a tanulással kapcsolatban, még érdemes szót ejteni az érzékszervekhez kapcsolódó típusokról, mert hogy még ez is nagyban befolyásolja a személyiségünket: bagoly vagy pacsirta?

Az emberek tevékenységét, annak hatékonyságát jelentősen meghatározza a napi biológiai órája, az ún. cirkadián ritmus, mely nagyjából 24 órás periódusból áll, s melynek szabályozásában a testhőmérséklet és a fény jelentős szerepet játszik. Több kutatás is bebizonyította, hogy bár a napközbeni szunyókálás nem befolyásolja jelentőseben biológiai óránkat, a stressz legyőzésében és a hatékonyság növelésében mégis segítségül szolgál. Hogy ki melyik típusba sorolható, egyrészt genetikai tulajdonságainktól függ, de legalább ekkora mértékben tudjuk befolyásolni környezeti hatások által.

A kronotípusok 22 éves kor körül alakulnak ki teljesen, azonban létezik két életszakasz, amelyben sérülékenyebbé válunk. Serdülőkorbanmegfigyelhető, hogy a biológiai óra egyre inkább eltolódik az esti órák irányába: kiskamaszunk nehezen ébred reggelente, nappal fáradt, képes azonban egész éjjel gubbasztani a számítógép előtt. Ezzel szemben idős korban kakasokat megszégyenítve kelünk ki az ágyból, s egyre nehezebben alkalmazkodunk a megszokottól eltérő napirendhez.

Amennyiben hatékonyan szeretnénk elvégezni munkánkat, nem árt, ha tisztában vagyunk kronotípusunkkal, s így gondosabban tervezhetjük meg időbeosztásunkat.

Ha korán szeretsz kelni, gyorsan túllendülni a napi teendőkön, frissen, energikusan kezded a napot,igazi pacsirta vagy. Az ilyen típusú személyiségek előbbre sorolják a kötelezettségeket, s csak ezután hódolnak szabadidős tevékenységeiknek.

Kisiskolás korban a tanórák végével (egy rövid pihenő beiktatása után) azonnal hozzálát házi feladatainak elvégzéséhez. Később, egyetemistaként kora reggeli időpontra állítja be az ébresztőt, mert jobban fog az agya, gyorsabban képes rögzíteni az új információkat. Késő délutánra már elfárad, ilyenkor egy kevés alvás sem segít rajta. 21 óra után nem érdemes már koncentrációt igénylő feladatokba kezdenie, nagyobb szüksége van egy pihentető alvásra.

Abagoly típus hiába kel korán reggel, egész nap enervált, fáradt. Csupán este élénkül fel, ekkor azonban képes magát csúcsra járatni. Sokat segít, ha energiaszintjéhez igazítjuk az étkezéseket, későbbi időpontokkal, s az esti időszakban csendes, nyugodt környezetet teremtünk figyelme összpontosításához.

A klasszikus bagoly-pacsirta elnevezést napjainkban felváltotta aDr. Michael Breus klinikai szakpszichológus által alkalmazott négyes tipológia: a bagolyból farkas, a pacsirtából oroszlán lett, s újabb két csoporttal gazdagította megfigyeléseit. A társadalom mintegy fele, 55 % a medvék közé tartozik: reggel nehezebben ébred, déltájban a legaktívabb, s estére elfárad. Legrosszabb helyzetben a delfin találhatja magát: gyakran szenved álmatlanságban, folyamatosan fáradt, azonban képes kiemelkedőt alkotni.

Nagyon fontos, hogy figyeljünk testünk jelzéseire.

Értsük meg biológiai óránk működését, ahhoz igazodjunk a feladatok megtervezésénél, ne akarjunk rajta változtatni.Típusunknak megfelelően állítsuk össze napirendünket, így gyorsabban, hatékonyabban leszünk képesek elvégezni munkánkat.

Kapcsolódó cikkek:
Iskolára hangoló
Tanár úr kérem  - Tanulási tippek 1.

Kiskölyök koromban bagoly szerettem volna lenni, mert a baglyokat este senki nem parancsolja ágyba.

Konrad Lorenz