Byanita.com
Tanár úr kérem, én készültem!

Tanár úr kérem, én készültem!

„Tanár úr kérem, én készültem!”- hangzik el többször Karinthy klasszikus művében a pedagógusok előtt is jól ismert mondat, s a szülő értetlenül áll a rossz osztályzat előtt, hogy lehetséges ez, hiszen egész este a könyv felett kornyadozott csemetéje.

A magyarázat egyszerű: nemcsak a tanulás mennyisége, hanem minősége is számít,
         azaz
A TANULÁS IS TANULHATÓ!
A helyesen megválasztott technikávalidőt és energiát spórolunk meg, nem beszélve a sikerélményről. 
A helyes tanulási stratégiakiválasztásához tudnunk kell, mely tanulási típus jellemző ránk.

hallás utánAuditív típus:

Amennyiben könnyen megjegyzeldátumokat, telefonszámokat hallás után, szinte szó szerint tudod idézni a történeteket, ebbe a típusba tartozol. A hangoskönyv vagy előre felvett anyagok hallgatása segít a memorizálásban, de az is segít, ha hangosan ismétled a tananyagot.

 
 

Vizuális típus:

Az emberek többsége ehhez a típushoz tartozik, mintegy „fotografálja” agyunk az ismereteket, amelyek felidézésekor előhívja ezt a belső képet. A tanulást nagyban segítik a különböző vizuális effektusok: aláhúzások, szövegkiemelések, számozás, grafikonok, rajzok, fürtábrák, jegyzetek készítése. Tanulás közben készítsünk táblázatokat, a másolással is rögzülnek az ismeretek, írjunk vázlatot kulcsszavak felhasználásával. Az azonos témához tartozó fogalmakat jelöljük azonos színekkel, így még inkább szembetűnő az összefüggés.

Kép felirata
Kép felirata


Kinesztetikus típus:

A „túlmozgásosság” jellemzi ezt a személyiségtípust, igazi sajtkukac volt már az óvodában is, egy pillanatra sem tud megülni a széken. Tanulás közben is jár a keze-lába, folyton rajzolgat, babrál, piszkál valamit. Ritmikus mozgással lehet támogatni a memóriáját, verstanulás közben pl. masírozzon fel-alá a szobában, nyugodtan gesztikuláljon tanulás közben, ujjaival sorolhatja a vázlatpontokat, követheti a szöveget, nyugodtan engedjük meg, hogy az egyes szakaszok után járjon egyet.

 

Gyakori a különböző típusok keveredése, ilyenkor az érzékszervek összekapcsolódása felerősíti egymást, hiszen több inger hat együttesen a memóriára. Ötvözhetjük ezáltal a tanulási technikákat, pl. dalocskákat gyárthatunk a szövegből, ujjainkkal koppintunk minden egyes vázlatpontnál stb. Segítséget jelenthet, ha először felsoroljuk, miről szeretnénk majd beszélni, vagy ha az ismétlésnél már csak a témához kapcsolódó vázlatpontokat, kulcsszavakat soroljuk fel. Össze is vonhatjuk a kulcsszavak kezdőbetűit, ezekből egy értelmes szót alkotva, így ez alapján könnyebben felidézhető az elfelejtett kifejezés. Az egyes bekezdésekhez készíthetünk kis rajzocskát, szimbólumot, amire rápillantva eszünkbe jut az adott téma.

Az érzékszervekhez kapcsolódó típusokon kívül meg kell említenünk még a bagoly vagy kakukk személyiségeket is.

Folytatjuk ...