Byanita.com
Törölközőnap

Törölközőnap

Törülköző
A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos.

Hihetetlen ez a május, teljesen nyár közepén érezzük magunkat a 30 fokban. Már elöl a nyári ruha, jégkrém a mélyhűtőben, és a klímákat is izzíthatjuk. A Balaton vize is el-eléri a 20 fokos meleget, hónap végén megállíthatatlanul nyitnak a balatoni strandok.

Május 25-én a nemzetközi törölközőnapon Douglas Adams angol sci-fi íróra emlékezünk, akinek a Galaxis útikalauz stopposoknak című klasszikust köszönhetjük. Az ötkötetes mű még az író életében 15 millió példányban kelt el, de azóta is népszerű. 2005-ben filmre vitték olyan színészekkel, mint A hobbitból ismert Martin Freeman, illetve Az igazából szerelem rocksztárja, Billy Nighy, vagy (itt egy robot bőrébe bújt) Alan Rickman, akit nem kell bemutatni.

Ebből a könyvből ered az ötlet, amit a rajongók 2001 óta minden május 25-én megvalósítanak, miszerint mindig, minden körülmények között legyen nálad törölköző, ha útnak indulsz a galaxisban. Így e napon mi mással, mint törölközővel a nyakunkban közlekednek a városban vagy gyűlnek össze különféle rendezvényeken. Persze nem valószínű, hogy mi a leírás alapján fel fogjuk vitorlázni a minitutajunkat vagy megnedvesítve kézitusában fegyverként alkalmazzuk, de a nyár közeledtével egyre csábítóbb a gondolat, hogy a vízparton kiterítve heverészhessünk rajta.

Sokan használják helyfoglalónak a törölközőjüket a tengerparton, és képesek mindenki elött a kora reggeli órákban lesietni a partra, hogy kiválaszthassák a legnapfényesebb vagy éppen legárnyékosabb helyeket. Még praktikusabb viszont ennek a strandkelléknek a lokalizációt segítő funkciója: egy hűsítő csobbanás után a partra érve meg kell találnunk, hova is telepedtünk.Ha egyedi mintájú törölközőt viszünk magunkkal, ez a keresés gyors és pofonegyszerű lesz.

Azt se szabad elfelejtenünk, hogy a fürdőruhánk vagy strandtáskánk mellett egy dekoratív törülközővel is kifejezhetjük magunkat. Ha ezek összeillenek, még büszkébben vonulhatunk végig törölközőnkbe tekerve a strandsétányon a büféig.

Ha nem is csatlakozunk a nemzetközi törölközőnap hóbortjához, egyet érdemes megfogadni:
Mindig tudd, hol a törölköződ!

Nem a ruha teszi az embert (...), csakhogy az emberek viszont az alapján ítélnek, amit látnak. Fontos (...) az első benyomás. Ahogy a bankárok sem ülnek egy szűk pólóban az asztal mögött, vagy a pénzügyi tanácsadó sem strandpapucsban csenget be hozzánk. A kormány embereit is komolyabban vesszük a tiszteletet parancsoló sötét öltönyeikben, nyakkendőben és hófehér ingben.

John Cure