Byanita.com
5+1 nyári tipp, hogy jobban menjen

5+1 nyári tipp, hogy jobban menjen

Nagy kihívások elé néz az, aki nyáron home office-ban tolja. Nem a rém tudatos, gyakorlott munkavállalókról beszélek. Nagy a kisértés egy ragyogó nyári napon, hogy pár órácskát inkább a strandon töltsünk; a családanyák extra feladatairól pedig szót se ejtsünk!

Mit tehetsz azért, hogy kimaxold a napodat?

Ezen segít, ha tudatosan tervezzük, kezeljük ezt az időszakot. Az otthoni és a munkahelyi teendőket lehetőleg ne keverjük, érdemes ezeket ugyanúgy külön kezelni, mintha munkába járnánk. Néhány tipp, ami segíthet az egyensúlyt megtartani:

Alternatív szöveg

Tervezz előre!

Tervezd meg az optimális napi beosztást és bocsásd meg magadnak, ha ez mégse úgy történik.

Ez abban segít, hogy a feladatok mennyiségét, fontosságát el tudd bírálni, és ha bármi közbejön, tudd, hogy mi a legfontosabb, amivel mindenképp végezned kell.

Rendelj a feladatokhoz időkeretet: ez segít tartani  a tervet, vagy segít abban, hogy néhány nap után tökéletesítsd a tervezést. 

Érdemes heti tervet készíteni és azt visszabontani napokra. Minden este nézz rá és tervezd újra, ha az szükséges :-)
 
 

Gyermekprogramok

Hova megyünk? Mit csinálunk? Ki vigyáz rá? - a gyermek életkorától függő kérdések.

Fontos átlátni, mind a logisztika miatt, mind az anyagi vonzatok miatt, hogy az utódaink épp hol és mit csinálnak.

Sajnos egyedül nem megy - ezért érdemes mindenkit belevonni a nyári élményekbe, hiszen közel 10 hét a nyári szünet.

A gyerekek programjait érdemes külön is vezetni, hogy bármikor lemásoljuk a progit (pl. a nagyszülőknek), de mindenképpen vezetni kell a saját határidőnaplóban is, hogy nehogy túlszervezzük magunkat.


Alternatív szöveg

 
 
Alternatív szöveg

Csak rugalmasan :-)

Az a jó határidőnapló, tervező, ami belefér egy női táskába. Valakinek egy A5 méret vagy másnak a még kisebb, A6-os méret jelenti a boldogságot.

Ha nálad van, mindenre (is) tudod a választ. Ha kell, rugalmasan reagálhatsz egy "újratervezésre", hiszen átlátod, így összhangba tudod hozni a feldataidat.

Én szinte mindenhová magammal viszem, mert mindig akkor kellett nagyon, amikor nem volt nálam, és olyankor csak a memória marad...

Csak lazán! Semmi pánik, ha valami nem a tervek szerint sikerül.
 
 

Mindig csak a feladatok :-(

Gondolj magadra is! Nézz rá másképp a feladataidra: 

Az nem feladat, ha épp eljutottál ma fodrászhoz / kozmetikushoz / stb., vagy fitnessterembe. Ezek is rólad szólnak! Szóval ez (is) Énidő.

Az viszont nem énidő, ha órákat beszéltél a telefonon  a barátnőddel, miközben mondjuk főztél. Mint ahogy az sem, ha aktívan résztvettél egy Facebook csoport kommunikációjában, miközben otthon ültél egyedül a teraszon.

Szóval gondold át a dolgaidat és tudatosan fordíts magadra minőségi időt!Legyenek valódi barátaid, akikkel elmehetsz bárhova, csinálhatsz bármit. 

Alternatív szöveg

 
 
Alternatív szöveg

A nyaralás női dolog

Hogy miért mondom ezt?
A nő kitalálja, utánajár, kiválasztja. A férfi eldönti, jó esetben megrendeli és rendezi, de a valóságban a nő rendeli, figyeli a határidőket, kikeresi  a látnivalókat, összeállítja a programot.

A nő az, akiindulás előtt számba veszi, hogy kell-e még valamit beszerezni.Listákat gyárt, összepakol, ellenőríz. Őt okolják, ha valami otthon marad... Az ő felelőssége az otthon hagyott aranyhal etetése, a virágok öntözése.

Tudom, tudom... a látszat néha csal, de ez a valóság. Tudomásul kell venni, hogy mi nők ebben nagyon jók vagyunk!
 
 

Előrelátás

Még tombol a nyár, boldogan hagytuk magunk mögött az iskolát, úgy érezzük, lazábban vagyunk, de ez csak a látszat.

Ne felejtsd el számba venni, és a megfelelő hét feladatai közé felvenni az iskolakezdés teendőit, a munkában is alakulnak a határidők nyár végére (addigra már lemennek a szabadságok). 

Az ősz jó időpont arra, hogy még a melegben felkészüljünk a télre: elvégezzük a szükséges javításokat (tető, fűtés), áttekintsük a dolgainkat, belefogjunk a karácsonyi ajándékok tervezésébe, megtervezzük az év utolsó hónapjait.

Alternatív szöveg