Byanita.com
Kézművesek világnapja

Kézművesek világnapja

A kézművesszó

már egy kicsit kezd elhasználódni, hiszen divatossága miatt mindenre is használják, ami kézzel, kézi munka hozzáadásával készült.

Egy hivatalos meghatározás szerint:

Iparművészetként tárgyak vagy termékek kézi készítésének művészetét és technikáját nevezzük, a gépek kevés beavatkozással vagy anélkül, a hagyományos módszerekkel.

Ebben az értelemben a kézműves munkák nyersanyagokkal végzett kézi munkából állnak, általában a régióban vagy a helységben, amelyben a kézműves lakik, olyan módszerek és technikák alkalmazásával, amelyek az adott kulturális közösség immateriális öröksége.

A kézműves termékeknek egyedi értéke van, mivel a kultúra szimbolikus vagy ideológiai értékeit fejezik ki, és különleges minőséggel és szakértelemmel készülnek, nagyon régi technikák alkalmazásával, amelyek régiónként, kultúránként és kultúránként változnak, és akár a hely éghajlatától, erőforrásaitól vagy történetétől függően.

A kézműves termékek felhasználása különféle lehet, kezdve a háztartási és dísztárgyakig, az ünnepi vagy szimbolikus felhasználásokig, ruházati vagy munkaeszközként.

Mivel keveri a köznyelv a kézművességet?

A kézzel készített, egyedi forma / design / technológia alapján készült, egyedi stílusjegyeket viselő, de nem feltétlen hagyományos technikával létrehozott termékek esetében halsználatos kefejezés, de alkalmazzák akkor is, ha az adott termék egy nem ipari méretű, kisebb manufaktúrában készül. Így születik meg a kézműves sör, szappan, fagylalt, szörp és egyéb tárgyak.

Ami azonban közös mind a kézműves, mind a kézzel készített termékek esetében, az a hozzáadott egyedi érték, amit készítő egyedisége, tudása, esetenként a megismételhetetlensége jelképez.

"Amikor valami kézzel készített dolgot veszel, többet veszel, mint egy tárgy. Több órányi kísérletet és hibát veszel; napokat, heteket és hónapokat vásárolsz. Amikor valami kézzel készített dolgot veszel, nem egy tárgyat veszel, a kézműves szívét és lelkét veszed meg."

Ez a Facebookon is keringő idézet kissé elcsépelt, kicsit talán nyálas is, de aki benne él, annak ez nagyon is igaz.

Az igazi kézműves ismérvei

 • évek óta készül(tanul, fejleszti önmagát, kisérletezik) arra, hogy valami drámai mesterművel megcélozza a szívedet;
 • nem hobbista, nem a pult alól árul - "csak Neked Jucikám", ezért
 • holnap is megtalálod;
 • számlaképes, adózó állampolgár -
 • ez az élete, ez a hivatása.

Az én munkáimról is azt gondolom, hogy kézzel készültek vagy ha jobban tetszik kézműves darabok

Itt leginkább a határidőnaplóra gondolok:

 • az első határidőnapló, a 2019-es (2018-ban készült) elsődleges célja az volt, hogy az általam készített képeknek valami funkciót adjak azzal, hogy minden hétre teszek egy ilyen jellegű illusztrációt,
 • a napló beosztását, feliratait, minden centijét kézzel rajzoltam meg, szkenneltem, és így sokszorosítottam a hetekhez
 • aztán a 2020-as határidőnaplónál a kezdeti lelkesedést felülírta a racionalitás és a gyakorlatias szépérzék: amit meg lehetett csinálni digitálisan, de nem vett el a "kézzel készült" termék értékéből, az onnantól kezdve az újkori technológiával készül.
 • mostanra ezek a dolgok egyensúlyba kerültek: a feliratok, a képek mind-mind a való világban készülnek és digitalizálkuk őket a felhasználáshoz, de a vonalak, számok  és a dátumhoz tartozó feliratok (pl. Anyák Napja) - sok-sok változó adat - az digitálisan készül.

A munkámnak egyedi értéke van:

 • ahogy festek az rám jellemző: a stílus, a színhaszálat, a témaválasztás. Persze, mindet lehet jobban csinálni, de leginkább másképp.
 • sok szép és praktikus napló van a piacon, de ez a határidőnapló egy sajátos értékhalmazt képvisel:
  • teret ad más, egyébként nagyjából hasonló stílusú festőknek a megjelenésre úgy, hogy a felhasználói élmény nem sérül
  • a naplótulajdonosok vásárláskor közelegy évig érvényes kedvezménykuponokat kapnak a jövő évi vásárláshoz és a márka együttműködö partnereihez.
  • nem akar többet eladni annál, mint amit, egy (idő)tervező naplótól elvárunk
  • a felépítés, a lapok minősége teret ad arra, hogy a felhasználó kedve szerint dekorálja, díszitse (filc, ecsetfilc, stb) a naplóba foglalt életét.
  • tagadhatatlanul csajos(annak szól, akinek a szívéig elér)
 • praktikus, letisztult, sallangmentes - segít, hogy tartani tudd a magadnak kijelölt fókuszt
 • mindig van benne valami új, valami apró fejlesztés
 • bár nagy mértékben évek óta nincs változás a jól bevált formához képest, mégis minden megjelenésnél van minek örülni (mindig új képek vannak).

Lehet, hogy a "kézművesség a fentiek alapján (is) megkérdőjelezhető, de mégis önmagért beszél az, hogy a ByAnita határidőnaplókhoz évente közel 100 kép készül, s ebből kb. 70 darab akvarell festmény be is kerül a naplóba.

Mutatok egy kis előzetest a 2023-as határidőnaplóból. Te várod már?

Alternatív szöveg
Alternatív szöveg
Alternatív szöveg
Alternatív szöveg