Byanita.com
Májusban lesz ...

Májusban lesz ...

Májusban várjuk az esőt, de közben izgulunk, hogy mindez ne zavarja meg az esküvőket, illetve a most éppen annyira nem aktuális kültéri rendezvényeket. Izgulunk az érettségizőkért, készülődünk a gyermeknapra, majd a pedagógusnap is érkezik és kettőt fordulunk és itt van a suli vége, és a gyerekeknek kezdődik a vakáció. A Pünkösdről meg majdnem meg is feledkeztem!

Május a nevét Maia görög istennő római alakjáról kapta, aki a föld termékenységét oltalmazta, a szaporulat felelőse volt. Innen, illetve Maia istennő férfi párja, Maius nevéből ered a hónap elnevezése.
Májust egyébként Pünkösd havának vagy az Ikrek havának is nevezik. Ő a tavaszutó, az ígéret hava. A XVIII. századi nyelvújjítók "zöldönös" megnevezése végül nem terjedet el.

Május az utolsó tavaszi hónap, amikoris jelentős változás következik be az időjárásban, azaz a hónap végére általában jelentősen felmelegszik az időjárás. A természet is egyre jobban kizöldül, megjelennek a bogarak, majd megkezdődik a cserebogarak rajzása is, de lassan megjelennek az első szunyogok is.

Május nevezetes napjai:
1. A munka ünnepe
4. Tűzoltók napja /Stars Wars nap
6. Magyar sport napja
12-14 Fagyosszentek: Pongrác, Szervác, Bonifác
15. Nemzetközi klímaváltozási akciónap / A család nemzetközi napja
16. Rajzolás világnapja /Fény világnapja
18. Múzeumi világnap / Az internet világnapja
25. Afrika nap
28. Hamburger világnap
31. Dohánymentes világnap

Májusi mozgó ünnepek és események:
1. vasárnap: Anyák Napja
az anyák napjával kezdődő héten: A születés hete
május eleje: Ballagás
a Húsvét utáni 50. nap: Pünkösd -a Szentlélek eljövetele
3. vasárnap: A madarak és fák napja
utolsó szerda: Kihívás napja - Challenge day
utolsó vasárnap: Nemzetközi Gyermeknap
május-június: érettségi vizsgák

Május nem az a hónap, amikor unatkozni lehet: egymás érik az események, az ünnepek. A határidőnapló tervezője segítséget nyújt Neked, hogy semmit ne felejts el: írj emlékeztetőket, és figyelmeztesd magad a tennivalókra!

Alternatív szöveg
Alternatív szöveg
Alternatív szöveg