Byanita.com
Bárány a farkasok között

Bárány a farkasok között

Még az utolsó lezárás előtt találkoztam Évával egy tanfolyamon. A szünetben beszélgetve igencsak meglepett, amikor a munkájáról beszélt. Kicsit csodabogárnak tűnt, hiszen nem ez az általános magatartás az ingatlanpiacon. Én azonban jószívvel ajánlom megfontolásra a gondolatait, a hozzáállását és a munkáját.

Mitől angyal az IngatlanAngyal?

Igaziból csak úgy ösztönösen pattant ki a fejemből a márkanév. Az angyal a segítség, a támogatásnak a szimbóluma, és a szolgáltatásom erről szól:az  ingatlaneladóknak segítek, hogy sikeresen eladják ingatlanukat, akár egyedül, ingatlanközvetítő nélkül.

Mi az a dolog vagy hozzáállás, ami Téged markánsan megkülönböztet a többiektől?

Tulajdonképpen kik a „többiek”?

Nem vagyok ingatlanközvetítő. Ez markánsan megkülönböztet az ingatlanközvetítőktől.

Nem árulom az ingatlan eladó ingatlanát, hanem abban segítek, hogy az ingatlan eladó felkészítse ingatlanát és saját magát is az eladásra. A díjazásom nem függ az ingatlan értékétől szemben az ingatlanosok díjazásával. A hozzáállásom lényege, hogy abban hiszek, az emberek képesek arra, hogy eladják saját ingatlanukat. Ez ugyanis némi segítséggel megtanulható. Ezáltal az ingatlan eladó az egész folyamatot kontrol alatt tartja, és ami a legfontosabb, anyagilag jobban jár.

Miben tudsz segíteni az ingatlan eladóknak?

Abban, hogy saját erőből képesek legyenek eladni ingatlanukat. Megértsék az ingatlan eladási folyamat kritikus lépéseit, és tudják, mikor, mit kell csinálni. Továbbá, hogy megtanulják a home staging lényegét és azt alkalmazni is tudják.

Mindenkinek másképp kell segíteni. Van, akinek ez nehezebb, másnak meg az. És persze sokféle embernek sokféle problémája van az ingatlan eladással kapcsolatban.
Tanácsadó és coach képzettségem is van. Mindkettőre szükség van itt.

A célom az, hogy sikeresen el tudják adni az ügyfeleim ingatlanukat. 1-2-3 millió forint ingatlanközvetői díj kifizetése helyett jobb alternatívát kínálok.
Kép felirata

kert

Mennyire és miben változtak meg az emberek, amióta a pandémia tart?

Azt gondolom, most még csak rövid távú hatásokat láthatunk. Majd tíz év távlatából visszatekintve lehet igazán megítélni a járvány hatását.

Az ingatlanpiacon, ami látható, hogy felértékelődött a kert, a zöld szerepe, illetve az, hogy legalább legyen egy erkély, ahova ki lehet ülni. Abban azért nem vagyok biztos, hogy ez mindenkire igaz, és abban sem, hogy ez hosszú távon így marad.


Mi várható az ingatlanpiacon 2021-ben?

Ahogy másnál se, nálam sincsen a bölcsek köve. Mindig a múltból próbálunk következtetni a jövőre, ami nem mindig jön be. Vegyük a tavalyi évet kiindulópontnak!

A tavalyi évre rányomta a bélyegét a járványhelyzet, de messze nem lett olyan rossz, mint a 2008-as válság utáni években. 130.000 ingatlant értékesítettek tavaly az előzetes becslések szerint. Sokan azt várták, bevallom én is, hogy egy látványosabb árcsökkenés indul meg. Bár bizonyos helyeken (pl. Budapest belvárosa) tényleg csökkentek az árak, de ez nem általános.

Az idei év nagy pezsgéssel indult az ingatlanpiacon, majd a február tízéves rekord havi tranzakciószámot hozott. Az otthontámogatási és lakásfelújítás programok a józanész, vagyis a válságban elvárható jelenségeket felülírták. Úgy tűnik, a lakosság egy része lelkesen vásárol. Mindazonáltal intő jel, hogy az értékesítési idő sokkal hosszabb, mint egy évvel ezelőtt volt.

Meglátásom szerint eljön a kijózanodás pillanata, a hitel moratóriumnak is vége lesz egyszer, és az hatással lesz az ingatlanpiacra.

A jelenlegi gazdasági helyzetben miért jó vagy rossz döntés az ingatlan eladás illetve vétel?

Akármilyen is a gazdasági helyzet, vannak olyan élethelyzetek, amelyekben ingatlant kell eladni illetve venni.

Ha nő a család, vagy ha kirepülnek a gyerekek a fészekből, ha összeköltöznek, vagy ha szétköltöznek az emberek, mese nincs, a lakáshatási viszonyokat ehhez kell igazítani. Tehát ez nem jó vagy rossz döntés, hanem szükséglet. A továbblépéshez ugyanis el kell adni a meglévőt, és venni kell újat. Aztán van az a helyzet, amikor nem létfontosságú az ingatlan eladás, hanem van idő várni.

Vásárlói pozícióból, akik attól félnek, hogy felmennek az árak, nyilván ők kilépnek az ingatlanpiacra. Akik pedig meg vannak győződve, hogy esni fognak az árak, ők inkább kivárnak. Viszont azt tudni kell, hogy egy döntés jósági foka mindig utólag dől el.

Magyari Éva
ingatlan eladási tanácsadó
ingatlanangyal.hu
info@ingatlanangyal.hu
+36 30 966 1035