Byanita.com
Az én útinaplóm - Bulgária

Az én útinaplóm - Bulgária

Utazzunk

Alternatív szöveg
Az én útinaplóm - egy posztsorozat, melyet részleteiben olvashatsz a Facebookon és az Instagramon is. Mindenkiben benne van a mehetnék, csak a jelen helyzet nem kedvez nekünk.

Álmodozás nélkül azonban nincsenek célok, és nincsenek tervek.

Hogy az álmok akár valóra is válhassanak, szakértőket hívtam: az ő cikkeiket, tipjjeiket olvashatjátok több héten keresztül.

Bulgária

Alternatív szöveg

Annak, aki Bulgáriába indul, ne legyenek előítéletei. Mindenki tudja, hogy vannak nehezítő körülmények, ex-szocialista ország, cipeli a múltja minden egyéb nyűgét. Az utazást nem könnyíti meg a cirill betűk használata sem, de ezekhez könnyen hozzá lehet szokni, ugyanis Bulgáriában nem csak a tengerpart létezik, de mivel már a nagyi is a Napospartra járt nyaralni, ezt mindenki ismeri.

És bizony az első bulgáriai nyaralásuk után sokan úgy jönnek haza, hogy sokkal jobban érezték magukat, mint amire eredetileg számítottak.  Bulgária rohamléptekkel fejlődik, a tengerparton szinte mindent elfoglalt a tömegturizmus, óriási diszkók, hatalmas éjszakai élet. Annak, aki kicsit nyugodtan szeretné megnézni Neszebárt, korán kell kelnie. És érdemes sok időt a szállás kiválasztásával is eltölteni, mert kevesen örülnek annak, ha részeg bulizó fiatalok üvöltenek az ablaka alatt még hajnalban is.

Kihagyhatatlanok Szozopol és Neszebar, romantikus óvárosok, kellemes fagyizók mindenkinek. A tengerpart inkább a Balatonra hasonlít, mint a görög szigetekre, lehet, ezért is érzik a magyarok otthonosan magukat itt.

Akik autóval mennek Bulgáriába rendszerint arra panaszkodnak, hogy az út rettenetesen hosszú. Kicsit érdeklődőbb autósoknak a Rilai kolostort kötelező meglátogatni. Még annál is érdeklődőbb utasok megállhatna Plovdivban, Bachkovóban vagy sorra vehetik az összes bolgár világörökségi helyszínt. Szófia meglátogatására két nap bőven elegendő, néhány hangulatos utcácska, meglepően modern boltokkal és remek éttermekkel, kb. ez a kínálata.    

Szerző: Kóczián Kriszta, Utikritika.hu


Bulgáriai nyaralás a végtelen homokos tengerparton

Alternatív szöveg
Alternatív szöveg

Már nem először járok itt, Nessebárban. Olyan, mint egy kis ékszerdoboz: zegzugos, romatikus utcácskák, sok látnivaló. Persze rengeteg boltocska: a szokásos csecsebecséktől a minőségi kézműves árukig minden megtalálható. A megfáradt turistákat kávézók és éttermek tömkelege várja.

A szállásunkat úgy választottam, hogy közel legyen Nessebarhoz, mert jól sejtettem, nem egyszer urottunk át egy romatikus sétára, egy kicsit bambulni.

Ha nem is megyünk körutazásra, minden üdülőterületen hirdetnek egynapos kirándulásokat, amelyek bemutatják a környék nevezetességeit.
Szervezett üdüléseknél (magyar szervező esetén) általában magyar nyelvű az idegenvezető, de aki beszél pl. angolul, annak még több lehetősége van, hiszen a helyi irodák is kínálnak kirándulásokat.

Milyen előnyei vannak a szervezett kirándulásoknak:
- az idegenvezető egy csomó olyan dolgot mond el, amit az útikönyvek sem jegyeznek.
- nem kell várakozni egy-egy múzeumnál
- nem én választom ki, hogy mit érdemes megnézni, vagy hová érdemes betérni
- képet kapok a városról, országrészről, ami nagy segítség, ha vissza szeretnék térni úda egyedül, vezető nélkül.

Sozopolban is egy aprócska boltban voltunk borkostolón. Olyan pici volt az üzlet, hogy az utcán iszogattunk az árnyékban - azért a sok kalap. Egyébként pedig remek borokat kínáltak :-)

Szerző: Hódos Anita, ByAnita.com

Sokan az idősebbek közül kellemes emlékként elevenítik fel a bulgáriai nyaralásukat. Aki még 80-as években a szocialista üdülés nosztalgiáját keresi a mai Bulgáriában az biztosan csalódni fog. Ez a Bulgária már nem hasonlít a régi retro élményekkel teli nyaralásokra, üdülésre családi kikapcsolódásra vagy akár a régen ismert csereüdülésekre. A retro élmények helyett ma kényelmes színvonalas szállodákkal.
A régóta ismert bolgár konyhával találkozhatunk, sokunk kedvenceivel, a bolgár kebapcse roston sült kolbászkái ugyanolyan közeli rokonai a nevében is hasonló szerb csevapcsicsinek, mint a bolgár kjufte fűszeres, roston sült vagy zsírban pirított húspogácsái a török kaftának. A mai bolgár konyhában különösen nagy szerep jut a paradicsom- és uborkasalátának, a joghurttal nyakon öntött hagymás vegyes salátának.

A környező országok színvonalához is igyekeznek a minőségi szállások, tengerparti szolgáltatások felzárkózni, vidámsággal, különleges élményekkel kényeztetve az utazókat. Napjaink legkedveltebb ellátási formája azall inklusive mikor nem kell foglalkozni az egész napi pihenés közben mit együnk, vagy ha megszomjazunk a medence partján mit is igyunk és hogyan fizessük ki, mert ebben a formában a szállodában már nem kell a költségeket számon tartani. Bulgária tengerpartja kellemes klímájával és végtelen hosszú, finomhomokos strandjai csalogatják a pihenni vágyókat, főleg a családosok kedvenc üdülője lett.

A magyar családok két népszerű nyaralóhely közül választhatnak. Napospart, amely Bulgária legnépszerűbb nyaralóhelye szűnni nem akaró napsütéssel, tengerpartja különleges homokdűnéivel 8 kilométer hosszan nyúlik el, kék zászlós tengerpartja még a csodálatos tengerpartok iránti nagy igényekkel rendelkezőket kielégíti. Neszebár a Napospart legrégebbi települése, szűk, romantikus utcái kellemes sétára csábítanak, a 3000 éves történelmi óvárosa egy földnyelvvel nyúlik be a Fekete tengerbe, mely 1983 óta a világörökség része. Neszebár köré a 20. század közepén építettek ki a fantasztikus nyaralóhely alapjait amit napjainkra a sekély strandjainak köszönhetően a családosok igazi paradicsomává vált. Rengeteg szórakozási lehetőségével, hatalmas éjszakai élet itt a bulizós fiatal utasok is megtalálják számításaikat.

Szerző: Suszter Zoltán, Utazásszervező.hu