2020 divatszínei

2020 divatszínei

Az év színei egy többszintű marketingstratégia megelevenedése. A színek kiválasztásában jelentős szerepet játszanak az aktuális kulturális trendek, mint a pop kultúra, az építészet vagy a technológia, de fontos elemei az adott évhez társított kulcsszavak (remény, pozitivitás, stabilitás), és hogy mindezeket mely színek képviselik a legjobban a színelmélet szerint. 
A 2020-as év azért is különleges, mert ebben az évben egy új évtizedet kezdünk.

Az év színének mindenki számára elfogadhatónak és inspirálónak kell lennie. Ebben olyan dolgokat is figyelembe kell venni például, hogy az Egyesült államokban az idén választások lesznek, így szóba se jöhetnek a piros, a kék vagy a lila bizonyos árnyalatai.

Számos vállalat választja ki az év színét, közülük legismertebb a Pantone, meghatározó e témában a Behr, a Sherwin Williams, a Benjamin Moore, vagy akár az Etsy. A Pantone színek a tervezőipar meghatározói, de ezt követik nagyjából a festékgyártó cégek is.

Az év színe egy kollekció kiemelt színe. A design terndekben fontos, hogy az alapszínhez kapcsolódó színkombinációk legyenek kialakíthatók. Kollekcióról beszélünk például az Etsy esetében is, csak hogy ott az irányzatokból és színekből áll össze.

Az 1963-ban alapított Pantone cég a színek világában, meghatározásában piacvezetőnek számít. 1999-ben jelentette be először az első színválasztékát a Ceruleant, és azóta  mindig nagy várakozás előzi meg a cég jövő évi trendelőrejelzését.
A Pantone szerint az idei év színe a   klaszikus kék, a kék egy megnyugtató, a szürkületi égbolt mély kék árnyalata. A sajtóközlemény szerint a szín szimbolizálja a megbízhatóságot és a stabilitást, melyre építhetünk, amikor átlépünk egy új korszakba.

A Benjamin Moore szerint a következő év a rózsaszíneké. A választottjuk egy lágy pasztell rózsaszín - az első fény (First Light). Az ideológia hozzá, hogy ez a szín tükrözi a gondolkodásmód változását, válasz a közösség, kényelem, biztonság, önkifejezés, hitelesség és végső soron az optimizmus kulcszsavakra. Jól párosítható az élénk fehérrel és a bézs színnel.

A Behr háza táján is a természet színei a mérvadók. Választottjuk a Back To Natur, egy kellemes zöld árnyalat, ami arra buzdít minket, hogy újból kapcsolódjuk a természeti világhoz, amelyről tudjuk, hogy valódi, pozitív hatással lehet a jólétünkre - mondta Erika Woefel, a Behr kreatv részlegének alelnöke egy sajtóközleményében.  A Back to Natur jól párosítható a természetben megtalálható színekkel, mint a barnák, bézsek és kékes árnyalatok.
Érdemes ránézni a Behr idei színpalettáira: a természet színeihez tér vissza. Jelmondata: Nyugodt. Kegyes. Kiegyensúlyozott.

A Valspar, melyet 2017-ben vásárolt meg a Sherwin-Williams célja, hogy az otthununkba hűvös nyugalmat hozzon. Visszafogott, élhető természeti ihletésű árnyalatokat kinálnak az idei évre, mely színek, színkombinációk személyiséget és eleganciát adnak az otthonunknak. Sue Kim marketing menedzser két színt emelt ki a kollekcióból: Secluded Garden  (piszkos kék) és a Bombay Pink. Ez utóbbi arannyal párosítva különösen elegáns.

Sherwin-Williams-nál az év színe a  Naval SW 6244 kék. Ez a haditengerészeti árnyalat igazán illik a márvány vagy a fém felületekhez, inspirál a a kikapcsolódásra és a visszavonulásra.

Kínai porcelán (kék) a PPG-től. Nem lehet kihagyni a felsorolásból: Ez a szín csökkenti a szorongást, és ösztönzi az alvást, lassulásra ösztönöz, és kifejezi a reményt is. A szín jól mutat a falon, vagy akár belső vagy külső ajtókon.

Ezen kívül a Toptal Design Blog is kiadja az év színét, ami most egy érdekes tengerzöld, De York névre hallgat. (dexadecimális kódja: #72C89E)

Az Etsy szerint az év színe a chartreuse, egy élénnk árnyalatú sárgás zöld szín, mely energianövelő, ösztönző, és a növekedést és a harmóniát szimbolizálja.
Hasonló irányzat, színárnyalat a Neo-Mint, ami más hivatkozásokban is gyakran felbukkan.

Kitekintve az okkult irányvonalakra is, a Fém Patkány éve, melyet a White Metal Rat Year-ként emlegetnek. 2020. színei a fehér, a kék, az arany és a zöld színek (víz-fém). Az a szerencsés, ha a kék és a fehét színek vesznek körül (ruházat, enterieur). 

https://pin.it/6D3yWjB

Források:
https://blog.atlastravelweb.com/special-interests/festivals-2/new-years-lucky-colors/https://www.bhg.com/news/2020-color-of-the-year/
https://www.toptal.com/designers/visual/color-of-the-year-2020
https://marieclaire.hu/eletmod/2020/01/02/2020-a-patkany-eve-de-mit-is-jelent-ez-a-kinai-horoszkop-szerint/