Vénasszonyok nyara

Vénasszonyok nyara

Nagyon gyorsan elmúlt a nyár, és beköszöntött az ősz. Zsúfolt volt a nyarunk, programokban dús, jóleső fáradtsággal telve nyújtózkodunk esténként a teraszon, nézzük a pirosló naplementét. A levegő még vacsoratájban is kellemes, nem gondolunk a fűtésszámlára. Felhallatszik a partról a fürdőzők kiáltozása, kishajó berreg át a tavon a túlpartra, élvezik a szokatlanul enyhe időjárást. Igazi vénasszonyok nyara.

De vajon honnan kapta a nevét az év egyik legkellemesebb időszaka?

Szeptember közepétől egyre hűvösebbek a reggelek, a leveleken megül a harmat. Napközben viszont felszáll a köd, olykor még 20 fok fölé is kúszik a hőmérő higanyszála. A régi időkben nem volt szokás ebben az időszakban fűteni, így az idős asszonyok szívesen ültek ki a portájuk elé, melengetni tagjaikat a napsütésben. A nyári forróság minderre nem volt alkalmas, az őszi sugarak azonban előcsalogatták őket a ház falai közül, s átengedhették magukat a falusi pletykálkodásnak.

Az indián nyár ennek az időszaknak az angolszász megnevezése. Eredete nem pontosan ismert. Egyes magyarázatok szerint onnan kapta nevét, hogy az indiánok az év ezen szakában indultak nagyobb vadászatokra. Más források szerint az őslakosok színes ruházatára emlékeztet a fák levelein megjelenő sárga-vörös-okker színkavalkád.

Bármelyik megnevezést is használjuk, annyi bizonyos, hogy mindenki kedveli ezt a kellemes időjárást.

Használjuk ki ezt az időszakot, töltsük fel magunkat energiával a téli hónapokra!

Túrázzunk, kiránduljunk, tartózkodjunk sokat a szabadban! Jó mulatság a gyerekekkel növényi terméseket, színes leveleket gyűjteni. Az ebből készült alkotásokkal díszíthetjük a lakást, jól mutatnak a bejárati ajtón, vagy csak helyezzük a leveleket egy vázába. Nem maradhatnak el a szokásos gesztenyefigurák sem, könnyes szemmel emlékezünk egy-egy álmos hajnalon, cipőben fellelt gesztenyesünire, csemeténk kreativitásának legújabb bizonyítékára.

Az ősz remek időszak számvetés készítésére. Rendszerezzük a nyáron összegyűjtött emlékeinket, tervezzük meg az év hátralevő részét! Sokan hajlamosak egy életen át magukkal cipelni terheiket, használati tárgyaikat. Gondoljuk át, mire van valójában szükségünk, és ajándékozzuk el a felesleges holmikat.

A betakarítások időszaka jó alkalmat biztosított a társasági kapcsolatok ápolására. Szüret idején összegyűlt a falu, a rokonság apraja-nagyja, mind kivették részüket a mezőgazdasági munkálatokból. Az ezt követő bálokon lehetősége nyílt a fiataloknak az ismerkedésre, sok helyen tartotta a mondás:

Aki a szüreti bálon férjhez nem megy, örökre pártában marad.

Manapság már kevesen vehetnek részt igazi falusi mulatságon, de érdemes ellátogatni párunkkal, barátainkkal egy-egy gasztronómiai fesztiválra.