Pedagógusnap - június 5.

Pedagógusnap - június 5.

Egyre melegebb az idő, egyre jobban közeledik a nyár. Mi már a közös nyaralást tervezzük, de a gyermekeink gondolatai is el-elkalandoznak már a nyár felé: lassan itt az év vége, meglegyinti őket a vakáció csábító érzése. Vannak, akik azonban kitartanak, próbálják a széteső figyelmet egyben tartani, és rendületlenül továbbadni a tudásukat. Minden év június első vasárnapján nekik mondunk köszönetet.

Idén a pedagógusnap pont Pünkösd vasárnapjára esik, június 5-ére. Ezt a mozgó ünnepet Magyarországon 1952 óta ünnepeljük, hisz társadalmilag is fontos elismerni a nevelők, tanítók és tanárok munkáját. Ekkor adták át a kitüntetéseket: a kiváló tanítói és tanári okleveleket a legjobbaknak, mint az Eötvös József-díj vagy Szent-Györgyi Albert-díj. Bár húsz évig ez a díjátadó a magyar kultúra napján, január 22-én történt, 2013 óta ismét pedagógusnapon kapják meg ezeket a díjakat az arra érdemes köznevelésben és felsőoktatásban dolgozók.

A tanárok minden áldott nap kiállnak az osztály elé és adnak nektek valamit (...). Nem csak jegyeket adnak, hanem tudást is. Amit megtanultak, átadják nektek, és amikor odaadunk valakinek valamit, akkor magunkból is odaadunk egy keveset.

Az élet iskolája c. film

Ha a szülői közösség összefog, össze lehet dobni egy nagyobb összegű utalványt, ez a hasznos része az ajándéknak. Jó viszont a személyes jellegű ajándék is, amiről évek múltán is eszébe juthatunk a gyermekünk életét meghatározó pedagógusunknak. Azt mondják, hogy a jó ajándék nem unalmas, nem közhelyes és nem az ára miatt vesszük meg.

Ha belegondolunk, hány csoport vagy osztály próbál az óvónője vagy tanára kedvére tenni, lelki szemeink előtt megjelenik a sok kézlenyomatos kötény és póló, gyereknevekkel teleírt bögre vagy kaspó. Rengeteg ajándék halmozódhat fel egy pedagógus otthonában, amiket egyszer felvesz, megnéz, kedvesen mosolyog rajta, de esztétikailag nem alkalmas a mindennapi használatra, így hasznos ajándéknak semmiképpen sem mondanám